За нови доказателствени искания по делото срещу Орлин Цветков, Светозар Луканов и д-р Цветанов настоя прокуратурата, а съдът прие. Това стана на заседането на Районен съд по делото за длъжностно присвояване.

Беше представена и съдебно счетоводната експертиза. 

Припомняме, че първоначално производство бе длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“- Враца.

В хода на разследването е било установено, че в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е било открито отделение по „Съдова хирургия“.

За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов.

Разследването установило, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца – д-р Халил Мехмед,

никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не бил познат на никого от персонала на здравното заведение, а работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции,

за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Халил Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен.

Така в периода март 2013 г. – декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв. Лекарят по-късно връща сумата по сметката на болницата.

Към наказателна отговорност обаче са привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия“,  Светозар Луканов и Орлин Цветков, бивши изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Халил Мехмед / парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват / чл. 202 ал.2 НК/, като за улесняване на присвояването д-р Румен Цветанов е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Припомняме, че Д-р Румен Цветанов е с мярка за неотклонение „Подписка“. Орлин Цветков е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Светозар Луканов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 хил. лева.