Търговци призоваха производители и преработватели на слънчоглед за диалог, за да не се наруши баланса на пазара. След предупрежденията за протест на производителите на слънчогледови масла, засега прогнозите изключват дефицит на олио и по-високи цени в търговската мрежа.

Към момента няма притеснения за вътрешния пазар на слънчогледово олио. Големите търговци не очакват криза на пазара, нито по отношение на цените, нито по отношение на количествата:

“Към момента мога да кажа, че не виждаме риск. Но това не значи, че ситуацията не може да се промени”, каза Елиза Грънчарова от мениджърския екип на една от големите търговски вериги.

Според преработвателите, проблеми се очакват главно на външния пазар, защото без да са натоварени мощностите не могат да се поддържат конкурентни цени, коментира Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия.

90% от производството на слънчогледово олио през миналата година е било предназначено за износ.

“Ако България е най-големият износител на слънчогледово олио, както коментираха представители на преработвателите, това, че тя няма да може да изпълни определени ангажименти на европейския пазар, които е поела за доставки, то няма как да не се отрази на европейския пазар за масла. Всяко нарушаване на тази брънка ще счупи цялата верига за доставки. И аз се надявам, че ще се намери разумно решение, което ще е добро и за производителите, и за цялата верига за доставки”, коментира Вълканов.