Превозвачите ще покажат “червен картон” на държавата заради нелегалния превоз.

От следващия понеделник има реална възможност да бъдат преустановени всички превози в страната, докато не се приеме законът.

На мащабен, предупредителен протест излизат в сряда автобусните превозвачи и таксиметровият бранш от цялата страна.

Причината е президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници.

Според превозвачите “правителството упражнява безхаберие” спрямо споделеното пътуване с цел генериране на приходи.

Тези приложения, предлагащи подобен вид пътуване, са абсолютни пирати, те не плащат данъци, не плащат никакви такси.

На пресконференция те казаха още, че  държавата е безпомощна пред стотиците нерегламентирани превозвачи. От 20 години съществува проблемът с автобусите и дадоха пример:

Масово в малките населени места (извънградски райони) частни автомобили превозват на цената на билета на автобуса.

Всички таксиметрови шофьори подкрепят автобусните превозвачи, защото всички плащат немалки данъци и други такси. За превозвачите изискванията са безкомпромисни, докато нерегламентираният превозвач не подлежи на този контрол. Най-ниската глоба, която ДАИ налага за нарушение, е 250 лв. Ако нерегламентиран превозвач бъде спрян за нарушение за него важи друг регламент.

Пред превозвачите възниква въпросът, какъв е смисъла да плащат данъци и други такси, като държавата казва, че може и по друг начин.

Тази дейност е обществено опасна с оглед на това, че трябва да се опази човешки живот. Превозните средства не се поддържат, водачите не са квалифицирани да упражняват професията “автомобилен превозвач”.

Апелираме към държавата да защити обществения ред в страната. Ние нямаме вече никакъв избор и сме на ръба на оцеляването. Всеки ден наши колеги преустановяват дейност, казаха още превозвачите.

Вследствие на безхаберното поведение на държавата в повече от 90 общини вече няма обществен превоз на пътници и именно заради сивия сектор превозвачите са се стопили от 3000 на 700.