Европейските държави трябва да започнат да подготвят планове за третата доза (бустер) на COVID-19 за уязвими хора. Това се посочва в съвместно изявление, издадено от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) в четвъртък.

“Въз основа на настоящите доказателства няма спешна нужда от бустер ваксинация на напълно ваксинирани индивиди в общата популация. Сега е време да се обмислят допълнителни дози ваксинация за хора със силно отслабена имунна система като част от тяхната първоначална ваксинация,” се казва в изявлението. . Експерти от две здравни агенции на ЕС смятат, че четирите одобрени ваксини показват „силна защита срещу хоспитализации, тежки заболявания и смъртни случаи, свързани с COVID-19“.

Според тях, като се има предвид, че една трета от възрастните европейци все още не са ваксинирани, първият приоритет трябва да бъде ваксинирането на тези, които не са били ваксинирани, и спазването на физическо разстояние, хигиената на ръцете и дихателните пътища и носенето на маски във високорискови зони .

Здравните експерти от ЕС призоваха „да се прави разлика между бустерни дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за хора с по -слаба имунна система.“ Проучванията показват, че за втората група хора допълнителните дози могат да подобрят имунния отговор. Ваксинацията се отнася до пациенти с трансплантирани органи със слаб имунитет и възрастни и немощни, които живеят на закрито като обитатели на институции за дългосрочни грижи. EMA добави, че ще продължи да оценява данните за въздействието на бустерните дози.Важно уточнение е, че решението за начина на ваксиниране остава в пълномощията на националните власти, които ръководят кампаниите за ваксинация в държавите от ЕС.

“Тези органи са в най-добра позиция да вземат решение предвид местните условия, включително разпространението на вируса (особено всички варианти на безпокойство), наличието на ваксини и капацитета на националните здравни системи”, се казва в съобщението на двете европейски здравни агенции.