Албанският премиер Еди Рама, който днес е в Брюксел за срещата ЕС- Западни Балкани, заедно със сръбския президент Александър Вучич и македонския премиер Димитър Ковачевски, публикува пореден гневен коментар в Туитър по повод българската позиция:

Нов ден е в Европа, но не и в България! Какъв позор за Европа е тази българска афера!

По време на една гореща война в задния двор на Европа, една страна от НАТО похищава две други страни от НАТО под наблюдението на 26 държави от ЕС, които стоят неподвижно в страшна демонстрация на импотентност!

Поводът за гневните думи на Рама е фактът, че България блокира през 2020 година началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС заради  дългогодишен спор, свързан с историята и езика. В следствие на това, Албания също бе възпрепятствана, тъй като ЕС свързва напредъка на Албания по пътя към членство с този на Северна Македония.

Албанският премиер изказва разочарованието на шестте балкански страни, които искат да се присъединят към ЕС – Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Босна и  Република Северна Македония . Според Рама, Франция и Германия не положили достатъчно усилия, за да накарат България да вдигне ветото.

Такива решения на ЕС изискват единодушното одобрение на 27-те държави членки.