След като “Зов нюз” разкри, че бившата сграда на ТЕЛК, която се намира в двора на МБАЛ “Христо Ботев”-Враца, е превърната в гълъбарник и склад, гълъбите вече са премахнати от там.

Това установи екипът ни при проверка.

Припомняме, че служител на МБАЛ “Христо Ботев” бе превърнал входа на сградата в склад, а помещенията в цялата й дясна част в място за отглеждане на декоративни породи гълъби.

При срещата ни през август с влезлия в незаконно владение на помещенията мъж, той  сподели пред репортерите ни, че ключ от сградата има още от старото АСЧ на МБАЛ-“Христо Ботев”-Враца.

От разказа на влезлия в незаконно владение на сградата болничен служител стана ясно, че на това място се докарват и различни видове отпадъци от болницата, които после се извозват от фирма от Монтана.

За финал мъжът обясни, че ако не е той да стопанисва сградата, то тя би се превърнала от гълъбарник в свърталище на наркомани.

Към момента не е ясно дали незаконният гълъбарник е изчистен и хигиенизиран, след премахването на гълъбите и съответно дали все още не представлява опасност за здравето на хората, които посещават лечебните заведения в района.

Припомняме също, че гълъбите могат да са преносители на 100 различни заболявания, като някои от тях са заразни и опасни за хората.

“Зов нюз” пита кои са отговорните лица, които са позволили да бъде създаден незаконен гълъбарник в близост до лечебните заведения, намиращи се на територията на болничния комплекс?

Сезираме и Регионалната здравна инспекция да провери и установи почистени и обеззаразени ли са стаите, в които доскоро са отглеждани гълъбите, както и да се установи какви отпадъци се съхраняват в необитаемата сграда.