Към средата на месец май ще започне зареждане на ядреното гориво на Westinghouse в 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй “.

“Това ще се случи по време на плановия ремонт на блока”, заяви по време на пресконференция директорът на централата Валентин Николов, цитиран от БТВ.

На 4 май започва намаляване на мощността на блока, на 7 май започва плановият ремонт.

“Очаква се средата на май да започнем прехода от руско към американско гориво. Ще бъдат заредени 43 касети с гориво на Westinghouse в активната зона на 5 блок. Процесът ще продължи 4 години”, обяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

По думите му лицензионният процес на горивото е отнел 9 месеца.

Директорът на дирекция “Ядрено гориво” в “Козлодуй” Красимир Каменов, обясни, че по договора с Westinghouse, всяка година ще получаваме определен брой касети. Сега сме получили 43 касети, които ще бъдат заредени наведнъж в блока и техният живот е 4 години.

Валентин Николов каза, че за 6 блок на АЕЦ има запас от руско гориво до 2029 г. За 6 блок имаме договорка за доставка на гориво с Framatom, но доставки ще има вероятно към 2030 г., добави той.

На въпрос на businessnovinite.bg има ли проблем със съхранението на отработено ядрено гориво, директорът на централата Валентин Николов, обясни, че за момента такъв проблем няма. Но в бъдеще ще се появи, затова трябва да бъде приета стратегия за ядреното гориво.

От началото на войната в Украйна ние не извозваме отработено гориво към Русия, процес, който преди това се осъществяваше, за да се освобождава място. В един момент трябва да имаме алтернатива за съхраняване на това гориво и затова разчитаме стратегията да бъде изработена и приета от парламента, обясни Николов.