Три предупреждения за опасно време на 10 януари

издава екипът на Meteo Balkans.

През деня във вторник над нашата страна ще се задържи облачно и дъждовно. По-значителни ще са явленията до обяд над Западна и Централна България , а следобед и в югоизточните райони от страната. Над южните райони не са изключени и слаби гръмотевични бури.

Преобладаващите максимални температури ще са в широки граници. По-студено ще е над Западна и Северозападна България – до 5-6°С, по-топло в Югоизточна България – до 11-13°С

Късно следобед в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Със застудяването в Предбалкана и по високите котловинни полета в Западна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. По проходите ще има условия и за навявания. Ще се образува и снежна покрива.

Предупреждение за лошо време

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в следобедните часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и значителни валежи. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж и силен вятър

Предупреждение за интензивни валежи от сняг и силни пориви на вятъра. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 5-10 см, което ще създаде предпоставки за намалена видимост, заледявания и затруднения в транспорта. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.