Служители от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула предприеха комплексни мерки за осигуряване на безопасна учебна година.

Полицаи, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.

В проведена поредица от работни срещи – с представители на РУО, общините, охранителни фирми и ръководствата на учебните заведения, служителите на полицията съгласуваха механизмите за
взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и трите районни управления извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще се
осъществява и на търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години. При необходимост – на основание чл.65, ал.1 и 2
от ЗМВР, на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение.

На 15 септември, в районите на детските градини и училищата, ще има полицейско присъствие. То ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година – в началото и в края на учебните часове.

Полицейските патрули имат задача да следят за продажбата на наркотици в районите на училищата.

Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин.

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2022 г.

И през новата учебна година ще продължи практиката за провеждане на беседи по безопасност на движението с деца и ученици отвсички възрастови групи.

Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Видин имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност – организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

Статистика за пътнотранспортните произшествия с деца в област Видин:

През летните месеци на текущата година (от 1 юни до 31 август) катастрофите с участието на деца в региона са били четири с петима пострадали – 8-годишен пешеходец, 13-годишен велосипедист, двама 16- годишни и 17-годишен – пътници в превозни средства.

За същия период на предходната 2021 г. катастрофите с деца са били пет.

Пострадали са 7-годишен с тротинетка, 17-годишен мотоциклетист, двама велосипедисти – на 6 и 14 години, и 16-годишен пътник в превозно средство.