Днес тричленен състав на Врачанския окръжен съд реши да бъде предаден на австрийските власти българският гражданин Г. Б., който пребивава в с. Селановци, с цел провеждане на наказателно преследване по обвинение за извършено престъпление.

Той е обявен за международно издирване от австрийските власти и за него е издадена европейска заповед за арест от Областния наказателен съд в гр. Виена.

Мъжът е издирван за закана за убийство на бившата си приятелка, което станало на 08.11.2018 г. във Виена.

В съдебната зала защитникът на Г. Б. пледира, че липсват основания за предаването му на австрийските власти, тъй като пред тях е доказано с психиатрична експертиза, че неговият подзащитен е извършил деянието в състояние на невменяемост.

Той, от своя страна, отказа да бъде предаден доброволно на австрийските власти и отрече да е заплашвал бившата си приятелка. Прокурорът по делото изрази становище исканото лице да бъде предадено на съда в гр. Виена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди изложените от страните съображения, постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г. Б.

Целта е да се обезпечи изпращането му на австрийските власти. От съдебната зала той веднага бе приведен в следствения арест, където ще остане до фактическото му предаване на австрийските власти.

Решението на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване и протестиране в петдневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.