Походниците остават без подвижни душ кабини. Все още не е ясно кой ще ги изхранва…

Куп проблеми съпътстват организацията на тазгодишния национален поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица 2022г., чието начало е на 27 май.

Две седмици преди старта на голямото събитие става ясно, че няма да има подвижни душ кабини. Причината е, че те вече са отдадени от фирмата собственик „Екотой“ на друг ползвател. 

Друг основен проблем, който стои пред организаторите от Областна управа – Враца е изхранването на походниците.

Вече беше обявена обществена поръчка, на която не се яви нито един кандидат и за това тя беше удължена до 3-ти май. 

Причината нито една фирма да не прояви интерес, вероятно е прекалено ниската цена от около 10 лв. на ден,

за която трябва да бъдат осигурени и доставени закуска, обяд и вечеря (кетъринг) на участниците през периода на изпълнение на договора, с оглед броя на участниците.

Заплащането ще се извършва след изпълнение на поръчката.

“Подобни условия могат да си позволят много малко фирми”, коментира за “Зов нюз” бизнесмен от града, като посочи, че 10 лв. са крайно недостатъчни, за да се приготви меню по изискванията.

По информация на “Зов нюз” от областната управа щели да поискат от държавата допълнително средства за изхранването на походниците.

Прогнозният брой ученици, взимащи участие в похода е 1200.

Не е ясно също така дали ще се намери и фирма-превозвач, отговаряща на условията за превоз на деца.

До този момент са проведени разговори с две фирми от Монтана, които разполагат с по два автобуса.

„Нужните автобуси обаче са минимум 6 и поради тази причина ще се търси и трета фирма, която да осигури останалите 2“, каза за “Зов нюз” зам.-областният управител Красимир Колев.

По негова информация монтанските фирми, чиито имена Колев не назова, имали гаражи и във Враца. 

Не стана ясно в тези гаражи ли държат общо четирите автобуси, с които разполагат…

Те ще трябва да извозят походниците на 27 май от площад Ботев във Враца до Козлодуй и съответно да изпълняват и други курсове по време на похода.

Репортер на “Зов нюз” се свърза с управителя на фирма “Цветина”, който каза че не е търсен за подобен разговор.

Разговаряхме и с управителя на врачанската “Боди М Травъл” Кирил Алексиев, който през годините е извършвал тази дейност.

Той потвърди за медията ни, че с него са проведени разговори, но твърде късно във времето, за да може да пренареди планираните ангажименти. 

Друг е въпросът дали тези 6 автобуса (ако се намерят толкова) ще бъдат достатъчни да покрият нуждите на знаковото събитие, което е основна част от Ботевите чествания. 

Предстои да разберем и дали се е появила фирма-ентусиаст, която да се съгласи да изхранва участниците в похода за 10 лв. на ден.
В следващите дни в Областна администрация предстоят допълнителни разговори с потенциалните превозвачи и с фирма „Екотой“.
Припомняме, че провеждането на национален поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица 2022г. е под патронажа на президента Румен Радев.