ППМГ „Акад. Иван Ценов“-Враца с тържествено откритие по повод началото на учебната година.

В двора на една от най-успешните гимназии в града се събраха ученици от пети до 12 клас, учители, родители и гости.

Директорът на училището Татяна Василева пожела на учениците отлични успехи, ползотворна учебна година и изрази гордостта си с успехите на възпътаниците на гимназията.

„Днешният ден е символ на почитта на българина към знанието и образованието. Днес вратите на ППМГ са отворени празнично, за да ви посрещнат с оптимизъм и надежда, че тази учебна година ще бъде изпълнена с успехи и постижения.“

В рамките на тържеството, кметът Калин Каменов се обърна към учениците с пожелание да бъдат жадни за знания и да надграждат постигнатото от своите връстници.

„Нека тази година бъде толкова успешна, че да ни накара да се гордеем с вашите постижения. Не забравяйте, че най-добрият приятел е не този, който ви възхвалява, а този, който ви показва недостатъците и грешките. Бъдете жадни за знания и надграждайте!“

Врачанският митрополит Григорий отслужи и тържествен водосвет за здраве.

Тържеството продължи с изпълнения на част от учениците, а след това бяха наградени ученици с най-високи постижения по различни дисциплини и бе връчено отличието „Ученик на годината“.

Ученик на годината по биология е Биляна Герчева, по физика – Таня Петкова, по астрономия – Дарин Димитров, по български език и литература – Цветислава Петьова, по история и цивилизация – Александра Димитрова, по география и икономика – Илиас Папакостопулос, по информационни технологии – Мирослав Димитров. Ученик на годината в професионално направление „Програмиране“ получи Ивайло Гергогиев.

За отлични успехи в областта на изкуствата бе отличена Рая Станчева, по чужди езици – Николета Николова, по математика – Валери Ташев, а по физическо възпитание – Самуил Кулев. Грамота получи и групата по туризъм към гимназията.

Специално отличие – плакет „Ученик на годината“ за цялостно представяне през учебната 2021/2022 година получи Стивън Василев.