След като директорът на МБАЛ “Христо Ботев”-Враца д-р Кети Ценова нарече лъжа публикацията на “Зов нюз”, че са водени разговори за отдаването под наем на отделенията по „Педиартрия“ и „Акушерство и гинекология“ на плевенската “Сърце и мозък”, темата бе поставена и на провелото се вчера редовно заседание на Общински съвет-Враца.

На него стана ясно, че разговори за стъпване на частната “Сърце и мозък” в държавната МБАЛ “Христо Ботев”-Враца са водени, което официално потвърди нашата информация, че на медицински съвет, пред началниците на отделения в МБАЛ “Христо Ботев”-Враца, д-р Кети Ценова е съобщила за възможното отдаване под наем на двете ключови отделения.

Предстои Общински съвет-Враца да поиска информация какви са намеренията на МЗ за най-голямото лечебно заведение в областта.

Ако от Здравното министерство отговорят коректно и конкретно, то тогава би могло да стане ясно и дали МБАЛ “Христо Ботев”-Враца “влиза” в плановете на министерството за приватизацията на публични болници.

Припомняме, че двете отделения- „Педиатрия“ и АГО бяха реновирани със средства, събрани от врачани и такива, дарени от предприятия, работещи на територията на Враца.

Хората на Враца направиха това, за да покажат “на тези отгоре” своята ангажираност и желание болницата в града да работи.

По този начин те заявиха и правото си на морален глас.

Тъжната истина обаче е, че морална страна при такива сделки не съществува и докато разтягаме захаросани предколедни локуми за доброто и за чудесата, Министерство на здравеопазването остава безсилно и без работеща стратегия за “декапитализираната болница”, както самият министър нарече МБАЛ “Христо Ботев”.

 За финал и преведено на много, много прост език, който е разбираем и за ръководството на болницата, и за Министерство на здравеопазването, врачани искат и заслужават прозрачност на процесите, чрез които за стотен път ще бъде правено “нещо”, което да “оздрави” или не областната болница.

Иначе министър Хинков успя да предизвика повече от просълзяване във всички нас, когато от национален ефир вълнуващо съобщи, че: “Ще закрепим болницата във Враца и ще намерим ръководство, което да милее за нея.“ 

Тук идва въпросът дали самият министър Хинков си вярва на това, което говори…

За неразбралите – въпросът е риторичен.