Трима служители на МВР са осъдени от Окръжния съд в Плевен за кражба на веществени доказателства за над 2 млн. лева. Те са осъдени на по десет години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване, съобщиха от Софийска градска прокуратура.
E. Х., И. Д. и Д. М. са признати за виновни в това, че в периода от януари 2014 г. до октомври 2014 г. в мобилизационна база на ОДМВР-Плевен в землището на с. Згалево са отнели чужди движими вещи – собственост на държавата, а именно акцизни стоки (тютюневи изделия) – общо 382 134 броя кутии цигари.
Цигарите са представлявали веществени доказателства по досъдебно производство по описа на Районна прокуратура – Плевен и са били на обща стойност 2 364 251.95 лв, с намерение противозаконно да ги присвоят. Тримата подсъдими са се сговорили предварително за осъществяването на кражбата.
Работата по случая е започнала през 2016 г., като първоначално разследването е било наблюдавано от РП-Плевен, а впоследствие е било продължено от НСлС под ръководството и надзора на СГП.
Тримата подсъдими са били колеги и приятели. И. Д. започнал кариерата си в МВР през 1994 г., а Е. Х. и Д. М. през 1998 г. В течение на времето те заемали различни длъжности, като двама от тях били назначавани и на ръководни такива. Един от подсъдимите бил и разследващ полицай. Отстранени са от длъжност през 2017 г. със заповеди на министъра на вътрешните работи.
Времето от осем месеца, през което подсъдимите са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“, се приспада от наказанието „лишаване от свобода“.
Присъдата на Окръжен съд – Плевен не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.

Снимката е илюстративна.