Подготвят се проекти за възстановяване на врачанския лифт, нови съвременни атракциони и изграждане на водоснабдяване в балкана.

Това стана ясно от изказване на кмета Калин Каменов на вчерашния форум за развитие на Враца и региона:

“Екологията и развитието на туризма са безценния ресурс на нашия регион. Планираме умно и разумно, за да не допускаме грешките на онези, които вече са ги допуснали през годините, така че да не съсипваме планината и природата, а да я запазим и да я направим атрактивна за туристите.

Планираме с малки, целенасочени инвестиции в умерена инфраструктура, така че да не се прекалява с бетон, да се създаде качествена атракционна инфраструктура, която да привлича  и задържа туристите с преживявания”, допълни Калин Каменов

Проектите концептуално са готови, като вече е проведена съвместна среща с главния архитект и заместник-кмета по строителството с проектанти и инженери за възстановяването на врачанския лифт.

“Знаете, че лифтът е фунционирал по-малко от 2 години. Това е първата стъпка. Идеята е да предложим завършен туристически продукт. Например, идват туристи с автобуси и паркират на паркинга до църквата “Св. Николай”. От там с атракционното влакче ще започне туристическа обиколка през прохода Вратцата, която ще приключи до долна лифтена станция при с. Згориград.

От там маршрутът с лифта ще бъде до горна лифтена станция в планината и там ще ги очаква бъдещияг алпийски атракцион, който в момента проектираме, за да може в рамките на няколко часа туристите да имат своето преживяване. Целта е хората, които се качват на лифта да не тръгват отнякъде и да стигат до никъде. От там със следващото атракционно влакче туристите ще могат да стигнат до пещерата Леденика”, допълни още Калин Каменов.

По информация на “Зов нюз” проектите, освен че ще подкрепят туриститечският потенциал на общината и ще увеличат достъпността до природните забележителности без автомобили, ще създадат незабравими мигове за туристите. Ще бъдат създадени и екстремни веломаршрути, както и инфраструктура, която ще осигури и необходимите условия за престой и отдих.