Над 20 борци със световни, европейски и национални титли вземат участие в демонстрационните народни борби, като част от Националния фолклорен събор „Леденика“. Състезателите бяха съпроводени до тепиха под звуците на гайда и тъпан. Преди стартирането на демонстрацията, кметът Калин Каменов приветства присъстващите на четвъртото издание на фолклорния фестивал. „В рамките на Събора, всеки от нас ще се докосне до българските традиции и обичаи. За мен е огромно удоволствие да видя толкова много любители на фолклора. За първи път по време на фестивала ще се проведат народни борби, в които участие ще вземат изявени състезатели както от врачанския клуб „Ботев 93“ и страната, така и от европейски държави. Пожелавам успех на всички участници в проявата“ – каза кметът Калин Каменов.

Демонстрационните борби ще се проведат в три кръга, като най-добрият ще получи голямата награда – живо агне и триумфален венец. Специален гост на фолклорния събор е и известният състезател и треньор по борба – Армен Назарян и неговият син – Едмонд Назарян – който е двукратен европейски шампион.

Преди стартирането на спортната проява, жителите и гостите на Враца имаха възможността да присъстват на артистична реконструкция на Орфическо-Дионисиев ритуал, с участието на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ – Враца. Възстановката представи част от загадъчните тракийски мистерии и обреди.

От началото на деня, на сцената на НФС „Леденика“ участваха самодейни и фолклорни състави, както и талантливите народни певици – Невена и Калина.

Програмата ще продължи с надиграване на групите за стилизиран фолклор, факелно шествие на Сурвакарската група – село Кралев Дол. Кулминация на вечерта ще бъдат нестинарските танци, които ще започнат след 21:30 часа.

Вторият ден на НФС „Леденика“ ще стартира отново с изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. Преди пресъздаването на Северняшката сватба, под съпровода на гайди, космическият глас на Валя Балканска, ще докосне посетителите на Събора до магията на автентичната българска музика. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на оркестър Виво Монтана и народния изпълнител Янко Неделчев.