Микротромбоемболия е причината за смъртта на жената, която почина пред регистратурата на Спешното във Враца.

Излезе официалното становище на съдебните лекари от Александровска болница, на които бе възложено да изготвят съдебно-медицинската експертиза във връзка със смъртта на Миглена Сиренярска. 43-годишната жена бе докарана в  МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца в критично състояние миналия януари и малко след това почина.

Експертизата открива допуснати нарушения на медицинския стандарт „Спешна медицина“ , свързан със забавяне приема на пациента.

Независимо от този факт, предвид установената причина за смъртта и бързо разгръщащата се тежка клинична симптоматика се приема, че  дори и при липса на забавяне, с най- голяма вероятност би настъпил смъртен изход при пациента.
Миналата година тялото на жената  беше ексхумирано и бе извършена аутопсия. Установено бе злокачествено образувание на белия дроб с налична паранеопластична пневмония и наличие на белодробна микротромбоемболия като усложнение.

 Непосредствената причина за смъртта на Миглена е емболия.

От прокуратурата във Враца излязоха със становище, че експертизата насочва към липса на доказателства относно пряка причинно-следствена връзка при действията на медицинската сестра и лекарския екип във връзка с настъпилата смърт.
Удължава се срокът на Окръжна прокуратура- Враца по досъдебното производство, образувано след смъртта на жената. В правомощията на наблюдаващия  прокурор е да установи налично ли е неизпълнение на правно регламентираната дейност и дали производството ще бъде прекратено, или ще бъде внесен обвинителен акт.
Припомняме, че историята стана достояние на цяла България след излъчен видеоклип, заснет на регистратурата на Спешното, в който жената умираше пред малкото си дете. След големия обществен отзвук, буквално бе линчувана сестрата на регистратурата, която видно от цитираната по-горе експертиза, не е могла да помогне за по-различен изход от ситуацията.
Въпреки това, личната трагедия бе използвана от политически партии за организиране на протест, като в центъра му бяха агитките на ДПС и Възраждане. Дори част от самите протестиращи признаха пред медии, че им е платено горивото и по 10 лв. джобни, за да присъстват на протеста пред болницата във Враца.
След смъртта на младата жена, хора от цяла България събраха средства да помогнат на малкото й дете, като от сдружение “Врачанофили” осигуриха месечна стипендия до навършването на пълнолетие.