Обичаната българска актриса Гинка Станчева е починала на 90-годишна възраст, съобщи Съюзът на артистите в България.

Станчева е родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във “Фиданките цъфтят” на Славчо Красински, където работи до 1958 г. От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър “Барбуков”, гастролира в общински театър “Възраждане”, Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио и телевизионния театър.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма “Земя” на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са “Любимец 13”, “Специалист по всичко” и “Нощем с белите коне”, както и първата българска сапунена опера “Семейство Калинкови”.

През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на БНТ на популярния испански сериал “Синьо лято”, както и на американския сериал “Малка къща в прерията”.

През 2002 г. е наградена с орден “Стара планина” за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението й.

Удостоена с множество награди и почести през годините, сред които са:

Снимка: Съюз на артистите в България