Увеличение на водата с около двайсет стотинки е заложено в новия бизнес план на берковското дружество ВиК, с него задълженията на дружеството ще се покрият за няколко месеца.
Това каза кметът на Община Берковица Димитранка Каменова в разговор с областния управител Ванина Вецина.
Берковица е поредното населено място в региона, което областният управител посещава на място. 
На срещата й с общинския кмет присъства и председателят на Общинския съвет Деян Еленков.
Състоянието на дружеството и свързаните с водоснабдителната мрежа проблеми, бе сред обсъдените теми. Сред причините са недостатъчните капиталови разходи на местната власт през последните години. За тази година средствата са повече и с тях е предвидено довършване на водопровода в Бързия – за около половин милион лева, както и подмяна на водопровод на две улици в Берковица.
Цената на водата в територията на общината е сред най-ниските в страната – средно 1.07 лв за кубик. Предвиденото в бизнес плана на общинското ВиК дружество увеличение е 1.30. Планът е внесен в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), но върнат за нанасяне на корекции. Ако бъде одобрен, разликата в увеличението ще покрие задълженията на дружеството за няколко месеца, смята Димитранка Каменова. Тя допълни, че увеличение е искано още през 2017 г.. В продължение на две години след това обаче, решение на КЕВР не е имало. Впоследствие увеличението е отказано поради неизпълнение на заложените в бизнес плана инвестиции.
Димитранка Каменова е категорична, че общата позиция за влизане в Асоциацията по ВиК няма да се промени и уточни, че не става въпрос за лични интереси. Един от аргументите на местната власт е, че водата идва по гравитачен път и при обединение ще се поемат част от разходите на общини с помпажно водоподаване. Друг аргумент е, че дори и при консолидация няма гаранция, че довеждащите водопроводи – най-скъпата инвестиция – ще бъдат подменени. Според нея държавата трябва да се съобрази с исканията на властта и жителите и да допусне втора цена за услугата.
Заради задълженията си ВиК – Берковица не работи ефективно и се подпомага със средства от общинската хазна. За сметка на това с помощта на местната власт, събираемостта в берковския квартал „Раковица“ расте. От около три месеца там има кметски наместници, които събират задълженията заедно със служител на ВиК дружеството. В процес е и монтиране на водомери в имотите, които жителите са задължени да закупят съгласно решение на Общинския съвет.