Историята с незаконно складираните бракувани тонер касети във Враца е ясен пример за немощта на Министерството на Околната среда и водите.

Внесени против закона от нелицензирана фирма, 50-те тона отпадък от Италия вече са задължение на новия министър на МОСВ инж. Личев. Негово е задължението да направи известни пред обществеността и фирмите замесени с този боклук, както и да даде пояснения под чия протекция развиват своя бизнес те?

Думи, думи – тези лепкави слова…

Сагата с италианския боклук започна преди година и половина. След като скандалът бе разгласен от медиите се разпространиха и различни версии за премахването от града на опасния отпадък.

Първо тонер касетите щяха да бъдат извозени на лицензирана площадка в България, след това се появи версията, че ще бъдат преместени може би в Гърция, а после се дочу, че Ревизоро е настъпвал собствениците да си ги върнат в Италия.

Според последната версия фирмата “Еко Ре”, чийто управител твърдеше, че няма нищо общо с италианския боклук, е търсила помощ за превоза на отпадъците обратно към Италия.  Чу се дори че:”италианецът е казал, че ще си ги вземе”.

Месеци след тази поредна опашата лъжа тонер касетите още са на нелицензираната площадка, където пребивават абсолютно незаконно и … безплатно.

Припомняме, че собственикът на площадката още преди година съобщи за медията ни, че договорът за наем е сключен именно с “Еко Ре”. Още тогава, репортер на “Зов нюз” разговаря със собственика на цитираната фирма, който отрече да има нещо общо с тоновете бракувани тонер касети, но по-късно РИОСВ-Враца му наложи глоба точно заради тях.

Припомняме, че “Еко Ре” нашумя и с нерегламентираното складиране на боклуци на територията на бившето „КЦХ-Мизия“. След сигнал и извършена проверка 400 тона балиран полиетилен бе преместен на съхранение на закрито.

Припомняме, че този боклук бе складиран в Мизия от площадка край „Топлофикация-Перник“, която вероятно е консултирана от Ковачки.

България, Гърция или Италия? Оплетени в лъжи интитуциите дори не могат да прикрият своята немощ пред това явно нарушение на закона. Спорен е и въпросът дали държавата ще успее да си прибере и наложените глоби на фирмите, стоварили боклука почти в центъра на Враца.

Питаме министър Личев нежелание или безсилие е реакцията на прокуратурата и еко министерството спрямо “Еко Ре” и “Рецикла”?