Персоналът на МБАЛ “Христо Ботев” излезе на протест срещу новия директор на болницата Янко Кочев и апелира за подкрепа от обществеността.

Целият екип на врачанската болница е категоричен, че ако Янко Кочев бъде назначен на поста “директор”, всички ще подадат оставки.

Началникът на хирургичното отделение д-р Чолашки каза пред медиите, че подобни извънредни назначения се правят тогава, когато никой не може да реагира.

Той бе категоричен, че хората се обединяват, защото не искат повече да гледат как болницата е тласкана към фалит.

Чолашки сподели и опасенията на целия персонал на болницата, че новоназначеният Кочев не би могъл да менажира лечебното заведение ефективно,

тъй като навсякъде, където е бил директор досега, е докарал болниците до финансов колапс.

Екипът на МБАЛ “Христо Ботев” е изпратил и писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, подписано от над 200 здравни специалисти от врачанската болница, с което изразяват своето категорично несъгласие с избора на нов директор и заплашват с оставки още от понеделник.

Публикуваме отвореното писмо от персонала на МБАЛ “Христо Ботев” без редакторска намеса:

„Уважаеми проф. Хинков, чрез това отворено писмо изразяваме своето несъгласие с намерението Янко Кочев да поеме управлението на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“ АД -Враца. Заявяваме и готовността си за масово напускане на работните ни места, ако той бъде назначен за изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Убедени сме, че Вашето обещание да подобрите мениджмънта на най-голямото лечебно заведение в област Враца е било най-искрено, но настоящият и единствен кандидат за поста директор на болницата е доказал, че не може да се справи с управлението на каквато и да е по мащаб болница.

Запознат сте с финансовото състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ -Враца и сте напълно наясно, че при лошо управление болницата ще фалира.

Нашите мотиви относно несъгласието ни с това Янко Кочев да управлява областната болница във Враца са: – Кочев е управлявал болницата в Ловеч за период от една година- от 2021 г. до 2022 г. След неговото управление лечебното заведение е пред фалит.;

– През ноември 2022 г. Кочев оглавява общинската болница в Разлог, но поради несъгласие на персонала и общински съветници дори не се стига до официалното му назначение;

– Болницата в Бяла Слатина също бе под прицела на Кочев, но общинският съвет прецени кандидатурата му като неподходяща;

– Преди повече от 10 години болницата в Оряхово изпадна в несъстоятелност, отново след „вещото“ управлението на Кочев.

Уважаеми проф. Хинков, категорично отказваме да сме част от погубването на врачанската болница.

При така описаните обстоятелства изразяваме надежда, че ще спазите обещанието си към обществеността на област Враца да се погрижите – чрез действия, а не чрез празни думи, МБАЛ „Христо Ботев“ АД – Враца да бъде управлявана от отговорен и сериозен специалист, а не от човек, известен в медицинските среди като номад-ликвидатор на лечебни заведения.

С уважение и очакване на разумно решение от Ваша страна:

Персоналът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца“