Електронните направления вече са въведени, но заради софтуерни проблеми не всички общопрактикуващи лекари могат да ги издават.

Това обаче не е същественият проблем, казва за “Зов нюз”  д-р Емил Миленков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

“Някои колеги вече работят с електронните направления, при други има проблем със софтуера, но ние издаваме направления на хартия. Това ни помага да видим пациента и да преценим неговото състояние. Общопрактикуващите лекари вече натрупаха достатъчно практика и  разпознаваме заболяването и без тест. Вероятно до края на седмицата ще отработим и това с електронните направления.

Д-р Миленков насочи вниманието към хората от малките населени места.

Там проблемът ще си стои дори и с електронните направления, защото човекът ще трябва да се разходи до най-близкия град, в който има лаборатория.

Другият проблем е този с антигенния тест, защото ако той е положителен, ние нямаме право да пращаме за PCR.

Тоест, ако пациентът е с положителен антигенен тест, той няма право на направление за PCR, който е необходим, ако се наложи прием в болница.

При такива случаи, освен че PCR не се поема от касата се губи време, за да се получи резултатът и когато стане готов в болницата може вече да няма места.

Получава се Параграф 22,  при който пестим време и ресурс и най-вече разкарваме пациентите, каза още д-р Миленков и допълни, че за големите градове нещата са по-изчистени, но проблем за малките населени места има и там съществуват детайли, които убягват на законотворците, които пък никога не са се сблъсквали с тях и не могат да ги прозрат.