Защо се създава 12-ти държавен орган, който да се занимава с пътния сектор?

Отговор основно на този въпрос трябваше да даде един от горещите дебати днес в Парламента. Премиерът Борисов трябваше да отговори на депутатите от БСП Драгомир Стойнев, Димитър Данчев и Георги Свиленски. В тази връзка стана ясно, че имайки вече 11 институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност, но това не върши работа. Недостатъчно било, защото нямало координационен механизъм, който да ги свързва.

Затова и се подготвяла Държавната агенция за пътна безопасност, която да разработва общите политики за безопасността по пътищата. Тя ще упражнява надзор и ще дава методически указания на другите ангажирани държавни органи. Освен това, агенцията ще събира статистика за пътната безопасност – нещо, което досега не било правено. Извън всичко друго ще има и взаимодействие с европейските органи.

Според опозицията пък се създавала нова бюрокрация и то след като автобусната катастрофа край Своге показала, че държавата не се грижи за сектора. Това подчерта в изказването си Драгомир Стойнев. Той призова най-после да се обърне внимание и на пътните настилки в страната. А Борисов се отказа от правото си на отговор.