В Министерството на отбраната очакват повече пари за поддръжката и възстановяването на военните паметници тази година.

По списък на общините областните управители могат да предлагат кой паметник има нужда от ремонт. Решението се взема от експертна комисия от няколко министерства. В края на 2023 година правителството отпусна целево близо 300 000 лева за ремонт, възстановяване или почистване на военни паметници в страната. Заявките са били на стойност около милион и половина лева, каза Димитър Илиев от дирекцията, занимаваща се с военните паметници в Министерството на отбраната.

“Разпределихме 300 000, защото толкова беше бюджетът, отпуснат от Централния бюджет от Министерство на финансите. Тази година очаквам сумата да бъде завишена”, обясни той.

Приоритетно в предишни години са се възстановявали паметниците, свързани с годишнината от Балканската война. Затова Димитър Илиев очаква тази година решенията да са насочени към паметници, напомнящи за Сръбско-българската война, чиято 140-годишнина предстои да се чества през 2025 година. Наскоро заради неясноти за собственост между областната управа и град Сливница стартираха разговори за ремонт на големия пантеон “Майка България” край Гургулят. Общината в Сливница иска и да го стопанисва, и да го превърне в туристически обект.

“Британските военни гробища в която и част на света да отидете, те изглеждат по един и същи начин – перфектен. На мен ми се иска така да изглеждат и нашите. Това е култура, това е отношение към историята, отношение към паметта на хората, дали живота си за нашата държава”, каза още Димитър Илиев.