От Държавната комисия за стоковите борси и тържищата отчитат, че храните на едро поскъпват.

Слънчогледовото олио например повишава средната си цена на едро с 18 на сто и се търгува за около 5, 80 лв. за литър.

Нагоре вървят и цените на оранжерийните домати, които на борсата могат да се купят за малко над 3 лева за килограм. Краставиците пък поевтиняват и килограм струва 4 лева

генерал агрохимикали

От плодовете поскъпват лимоните, а цената на ябълките пада.

Повишението на цените на едро означава, че на практика те може да се вдигнат и на дребно в магазините. От Държавната комисия за стоковите борси и тържищата отчитат също така, че поскъпване на едро има при краве сиренето, пилешкото месо, захарта и брашно тип 500.

От Държавната комисия за стоковите борси и тържищата също отчитат ръст в цените, но на едро, а експерти призовават властта да вземе мерки.

„Министерският съвет трябва да предприеме мерки с оглед на това, че през последните месеци се наблюдава драстично нарастване на определени цени и това е логично, защото цените на производителите в края на януари нараснаха с 32 процента“, заяви Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

В ефира на предаването “Тази неделя” по bTV председателят на Комисията за защита на потребителите коментира темата с вчерашното напрежение около олиото и успокои, че то няма да свърши по щандовете на магазините.

„Когато се презапасяваме с някакви продукти на промоция, това не означава, че пазаруваме разумно – Ако вие вчера сте си купили 10 литра олио, съгласно статистиката ще ги консумирате 1 година . Ако не сте го използвали, то вероятно ще се е развалило и, ако го изхвърлите, това означава, че сте го купили на двойно по-висока цена“, обясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП.