Изгорелите от престъпните схеми на Циклопа фирми и собственици на автомобили “Rent a Car ” са десетки и са от различни части на страната.

Договорите за наем на автомобили са подписани на името на Георги Кирилов Георгиев от Враца. В престъпните среди в града той е известен като Циклопа и автор на схемите с лизингови коли и “Rent a Car “.

За да открадне колите, Георгиев използва собствените си документи за самоличност и подписва договорите за наем лично. Обикновено наема автомобилите за два дни, след което ги разглобява на части и ги продава.

“Циклопа” нееднократно лежи в затвора, но след като излиза на свобода продължава да краде автомобили.

През април тази година Георгиев е вършил престъпните си схеми и в Благоевград.

Един от изгорелите бизнесмени е Зайков от кв. „Еленово“ в града. Той отдал на Георгиев под наем за два дни микробус “Форд Транзит ” за времето от 18 до 20.

След приключване на договора обаче Георгиев така и не се появил. Зайков подава сигнал в полицията.

Такъв е подала и жена, която е останала без лекия си автомобил. Отново през април тази година за измамника в полицията сигнализира жена, обявила за издирване задигната червена “Хонда” от Стара Загора.

“Колата се намира най-вероятно в София, обявена е за издирване. Моля, ако някой я види, да се свърже с мен тук или на 0894866760, или в местното районно управление. Откраднал е и други два автомобила, отново по същата схема, наема автомобил и не го връща. Наемал е и инструменти под наем”, пише Магадалина Хубенова.

Оказва се, че този случай далеч не е единственият. По думите на жената, измамникът е задигнал коли от фирми в Монтана и Луковит.

Друг мъж твърди, че от него е “свито” Ауди А6. Той добавя, че въпросният мъж е известен с прякора – Циклопа. Прилагал схемата многократно.

Задигнати са коли и от Бургас. За всички откраднати автомобили е подаден сигнал в полицията.

Според информацията за последно Циклопа е забелязан в София със задигната Дачия.

Георгиев е успял да се укрие от полицията и да краде коли повече от година, но в началото на май е задържан.

Припомняме, че през 2009г. Георгиев и партньорът му Велчовски са арестувани в София заради престъпни схеми с лизингови коли.

Към престъпната група тогава се присъединява и Методи Маринов от Баница, който също е регистриран за кражби и е лежал в затвора.

Той продава името си на Циклопа и Велчовски за 200 лв. и става собственик на купена на лизинг кола. Престъпниците обявяват колата за изчезнала и прибират застраховката, като през това време разглобяват новата кола на части и я продават.

Полиция и застрахователи проспиват схемата и тя се повтаря още 6 пъти.

Все още не е известно дали през 2022г. Циклопа е действал сам или в престъпна група. Ясно е обаче, че този път схемите с “Rent a Car ” са продължили.

В момента Георгиев е в ареста във Враца.