Надписът представлява посвещение за императорското семейство – Септимий Север, съпругата му Юлия Домна и сина им Аврелий Антонин (Каракала).

Каменна колона с античен надпис е открита при специализирана полицейска операция на сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“, ГДНП и ОДМВР-Враца.

В рамките на оперативно-издирвателните действия е установено, че в двора на артгалерия във Враца се намира каменен блок с двуредов античен надпис с латински букви.

След консултация с експерти от Регионалния исторически музей във Враца и Националния археологически институт с музей при БАН е изяснено, че датировката на надписа е от втори век от новата ера, както и че вероятният му произход е от античния град Рациария при с. Арчар, обл. Видин, където е бил част от обществена сграда.

Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца.