Причината: Жената сменя тазобедрена става, за което получава 375 лв. помощи, и сега ѝ отказват обезщетение заради пороя през юни.

Държавата отказа еднократна помощ на семейство, което е собственик на една от най-пострадалите от наводненията къщи в криводолското село Галатин. Мотивът е, че стопанката вече е получила средства от държавата, защото има поставена изкуствена става.

Семейство Стаменови са потърпевши от бюрокрацията. Дворът им прилича на строителна площадка. Но не защото хората много държат да си сложат нова ограда, а защото точно от там на 24 срещу 25 юни е преминала голямата вълна. За щастие собствениците на имота са били на гости при децата си във Враца. Свидетел на потопа обаче става братовчед им, съобщава БТВ.

„Ние се бяхме наводнили и затова дойдох да видя дали има проблем и в техния имот. Водата просто преминаваше през двора. Мазето им беше наводнено. Обадих им, за да им кажа какво става“, разказва братовчедът Игнат.

„Когато се върнахме водата беше до коленете, въпреки че пожарната беше изтеглила част от нея. Личеше си обаче, че водата е била поне два метра, защото е стигнала до крушките на тавана. Първо с две помпи, а след това кметът ни докара още две, започнахме са извеждаме водата навън. Всички помагаха – роднините и децата“, споделя стопанката на къщата Емилия Маринова.

Цялата покъщнина била изхвърлена – дивани, маси, печка, хладилник и други мебели. Семейството кандидатства за помощи, но получават отказ с аргумента, че през април жената е получила еднократна помощ от социалните за смяна на тазобедрената става. Става дума за отпуснати 375 лв. при условие, че операцията струва 3600 лв.

„Новата оградата струва 6000 лв., но съм викал и трактор, който да почисти канала в задния двор, за да се отвежда нормално водата. За него платихме още 600 лв.“, казва и мъжът ѝ Сашко. Емилия пък е възмутена, че се дават помощи с години на ромите, а когато българите имат нужда от такава, държавата им я отказва. „Съгласна съм да става ромка“, казва още тя.

„Това е най-пострадалият имот. Има увреждане на оградата, на стопанската постройка и на къщата. За съжаление аз мога да окажа само морална подкрепа. Трябва държавата на помисли за хората в това положение – те трябва да бъдат по някакъв начин обезщетени“, обясни и кметът на село Галатин – Красимир Гешев.