Отчаян ход за събиране на гласоподаватели, част от план Румен Радев да разполага с цялата власт в България или просто “търгуване” с името на президента?

Това са въпросите, които поражда направеното преди минути изявление на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов.

През страницата си във “Фейсбук”  Трифонов обясни, че ИТН ще организира референдум, за да стане ясно иска ли суверенът България да стане президентска република, или да остане парламентарна.

“Искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашто решение, каквото и да е то, ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем гарант – ваш гарант в следващия парламент”, се обърна към българите Трифонов.

Припомняме, че на 6-ти ноември 2016 година  се проведе национален референдум, който бе иницииран от Инициативен комитет, свързан с “Шоуто на Слави” . Референдумът включваше 3 въпроса, като гражданите гласуваха за или против:

  • промяна на избирателната система от пропорционална в мажоритарна
  • намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев
  •  въвеждане на задължително гласуване.

На референдума гласуваха три милиона и половина граждани. От тях с „да“ и по трите въпроса гласуваха два милиона и половина.

Оказа се обаче, че форматът “Национален референдум” по-скоро е полезен за статистиката, отколкото за иницииране на реални законодателни промени.

За да бъде България президентска република, не е достатъчен само референдум, но от ИТН би трябвало да са запознати с този факт. Партийните им кадри би трябвало да познават добре и Конституцията – още повече, че в партията им членува експерт като Петър Илиев, “написал” книгата “Компетенцията на Народното събрание”.