24 май e! Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилицата, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.

Свързването на датата 24 май с Деня на славянската писменост и българската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианският календар като държавен, граждански календар, денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния.

Така тази дата добива по-голяма гражданственост.

След 1968 г. църквата чества светите братя Кирил и Методий на 11 май, а 24 май е денят на делото им и неговата проекция в наши дни т.е. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Екипът на „Зов нюз“ честити на всички свои читатели светлия български празник!