Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще поиска писмено обяснение от Mинистерството на отбраната заради безпрецедентна липса на покана на председателите на парламентарните групи и на депутатите за ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден.

Администрацията на Народното събрание е направила предварителна проверка, която е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на парламента. Росен Желязков посочи:

“Аз бях информиран за това нещо. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол”.

 

Борислав Гуцанов от БСП също определи като абсурдно, ако се установи липсата на покани към депутатите от военното министерство: “Ако това е така, е абсурдна ситуация, защото за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната ни и колкото по-бързо си тръгне от позицията “министър”, толкова по-добре, ако пак, повтарям – това е по този начин. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв безобразен начин”.