МВР глобява гражданите, ако не са подменили паспортите си навреме, въпреки ограниченото придвижване по време на карантината.

Такъв е случаят с българката Биляна Баркър, която живее във Великобритания и е санкционирана заради международния си паспорт, съобщава Дарик.

Нейният документ губи давност в разгара на пандемията и въпреки че в следващите месеци движението в цял свят е силно ограничено, полицията у нас налага глоба.

Биляна Баркър се прибира в България с един от първите полети, след като страната ни отмени карантината за Великобритания. Пътува до родния си град Враца и още в първите работни дни посещава паспортната служба в града.  Паспортът е изтекъл в рамките на карантината. Служителката е обяснила, че ще бъде наложена глоба. Баркър възразява в писмен вид, като описва абсурдната ситуация.

Оказва се, че в  набързо приетия Закон за извънредното положение, който удължи сроковете за преиздаване на документи с шест месеца, са посочени единствено лична карта и шофьорска книжка. Каква е причината да липсва международният паспорт, не е ясно.