От днес започва традиционната акция „Зима“.

Тя ще продължи 30 дни и както всяка година – ще бъде разделена на три етапа.

Всеки е с продължителност от по 10 дни, но засилените мерки на пътя ще продължат и след края на спецакцията.

Първият етап обхваща контрол на превозните средства теглени с животинска тяга, велосипедите и ел. превозни средства.

Вторият е насочен към пешеходците. Униформените ще затегнат контрола на водачите, които отнемат предимството на вървящите пеша хора.

Третият етап е за техническата изправност на автомобилите.

Основно през периода ще бъде извършвана проверка за състоянието на гумите, които трябва да са подходящи за зимни условия. Ще бъдат проверявани стъклопочистващите устройства и светлините.

Санкциите, които се налагат за незначителни щети, са 50 лева. Към тях спада проблем при светлините на автомобилите или такъв със стъклопочистващото устройство.

За значителни технически неизправности глобите са 200 лева. Тук става дума за износени гуми, чийто грайфер няма 4 мм дълбочина.

За опасни неизправности по автомобилите санкциите са 500 лева, като едно от тях са липсващи болтове на гумите. При такъв случай на шофьора се съставя акт, а возилото се спира от движение до отстраняване на техническата неизправност.

Вчера Николай Стефанов от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Враца съобщи на брифинг, че по време на акцита ще бъде правен оглед и на състоянието на пътната настилка в област Враца.

„Едни от най-тежките пътни участъци в района са по международния път Е-79, както и по пътя за Оряхово заради пренасочения трафик, което се налага заради строителството на скоростния път между Мездра и Ботевград“, заяви той.

„Съветваме шофьорите да проверяват обстойно автомобилите си преди да тръгнат на път, а пешеходците да внимават къде пресичат и при възможност да носят дреха със светлоотразителен елемент на нея“, каза още Стефанов.