Частично разхлабване на ограничителните мерки у нас.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-високо натрупване на мнения има за връщане на учениците в училище от 12 април. Децата се връщат в детските градини и яслите на 5 април”, каза той.

Министърът обясни, че има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30 процента капацитет, a театрите да отворят от тази дата.

„Най-вероятно това ще бъде факт в заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април”, посочи Ангелов.

„Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение най-вероятно ще се направи за тези, което могат да осигурят пространства на открито. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини. Нощните заведения остават затворени”, заяви още здравният министър.

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава от около седмица, в някои други областни градове – също. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

„Следим числата на 12-часова база два пъти на ден и на базата на това взимаме решения. Ситуацията се следи и от всички експерти. Днес решенията ни ще бъдат облечени в заповед”, посочи Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.

„Това е все още малко, за да се отрази на епидемиологичния процес. Но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица”, посочи доцентът.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че се отваря това, което не крие риск. „В заведенията – само откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали, там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато.

Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини. „По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.

Тази сутрин у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината на Moderna. Те бяха доставени в сградата на „БулБио-НЦЗПБ“. Това е петата доставка от този препарат за страната ни. Ваксините ще бъдат разпределени по регионалните здравни инспекции и изпратени там, където е най-необходимо.

“За април очакваме към настоящия момент общо около 700 000 дози ваксини като това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят. На базата на всичко това сме изключително оптимистични за темпа на ваксинация, който ще продължим. Вчера са се ваксинирали близо 10 000 души”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

“Раздадените количества ваксини на Pfizer вече са факт. 23 РЗИ-та са получили всички заявени от тях, днес още 5 очакват да ги получат. Стартираме и разпределението на Модерна. Всичко това ще ни даде шанс да засилим темпа на ваксинацията”, допълни още той.