В петък, в 17,30 ч., съветът на директорите на Българския енергиен холдинг е освободил целия борд на директорите на “Булгаргаз”,

съобщават “24 часа”.

Въпреки късния час и края на работния ден документите са внесени за регистрация в Търговския регистър.

Освободени са изпълнителният директор на газовата компания Николай Ангелов Павлов и останалите членове на борда – Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев. В новия борд са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

От повече от месец се води битка в газовия бранш, в която се включи и министърът на енергетиката Александър Николов, според който не е направено всичко възможно да се вземат всичките количества азерски газ по алтернативен на непостроената газова връзка с Гърция маршрут.

Николай Павлов се свързва с президента Румен Радев. Той беше служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков, по времето на министър Теменужка Петкова бе върнат за шеф на “Булгаргаз”, оглавява компанията от 2015 г.

Запознати казват, че между изпълнителната власт и президента се стигнало до съгласие “Булгаргаз” да си остане с това ръководство, но явно нещо се е променило. В края на петъчния ден има и още едно действие. В 18,30 ч новият борд на “Булгаргаз” свиква на заседание с първа точка – избор на председател на съвета на директорите и втора – избор на член на борда, на когото да бъде възложено управлението и представителството на дружеството пред трети лица. За председател е избран Иван Топчийски, а за изпълнителен директор Людмил Йоцов. Познати на Николай Павлов казват, че той е болен от COVID и е карантиниран вкъщи. Изпращали са му полицаи да го проверят.