Мъжът е издирван с международна заповед за арест

Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на ирански гражданин, издирван с международна заповед за арест заради присъда срещу него  в Иран.

Според документите по делото А. Ш. Г.  – 42 годишен, предприемач е бил осъден на 1 август 2018 г. от съда в град Карач в Иран на 7 години „Лишаване от свобода“ за строителни измами.  Присъдата срещу А. Ш. Г. е била произнесена в негово отсъствие тъй като  през 2017 г. със семейството си той нелегално напуснал Иран, живял 5 години в Турция и отново нелегално  се прехвърлил в България.

В страната ни А.Ш. Г.  е бил настанен в Център за бежанци в София. На 25 септември 2022 г. А. Ш. Г. е бил заловен в планинска местност край село Гинци, община Годеч, с група нелегални мигранти при опит да преминат границата с Република Сърбия.

При направената проверка е установено, че А. Ш. Г. се издирва  с червена бюлетина от Интерпол-Техеран с цел  арест и екстрадиция за изтърпяване на наложеното наказание. Окръжна прокуратура е направила искане до ОС  – Монтана  за налагане на мярка „Задържане под стража“ на иранския гражданин до приключване на екстрадиционното производство.

След като изслуша обвинението, поисканото за предаване лице и защитата му, съдът  обяви, че са налице всички условия на закона за вземане на мярката „Задържане под стража“.  Според представените документи срещу лицето има издадена  присъда „Лишаване от свобода“ за измами, каквото престъпление е криминализирано и по българския НК.

Налице е и реална опасност А. Ш. Г. да се укрие след като е пристигнал в България по нерегламентиран начин и е заловен при нов опит за нелегално преминаване на българската граница на път към Западна Европа.

Затова с цел осигуряване на същинското екстрадиционно производство срещу А. Ш. Г. ОС му определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“.  При разглеждане на делото  на задържания бе осигурен преводач от фарси.

Определението на съда може да се обжалва и протестира в 3 дневен срок пред Апелативен съд –София.

Снимката е илюстративна.