Врачанският окръжен съд днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д. Д.

Срещу него е повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 6 януари т. г. във врачанско село без надлежно разрешително и в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – канабис – с общо тегло 5 570 грама на стойност 111 400 лв.

Съдът прие, че са налице всички, изискуеми от закона, предпоставки за вземането на най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Д. Д. Престъплението, за което му е повдигнато обвинение, се наказва с „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години.

Налице е обосновано предположение за вероятна съпричастност на Д. Д. към престъплението, в което е обвинен. Съдът прие също, че съществува реална, а не хипотетична опасност той да извърши престъпление.

Обвиняемият е с лоши характеристични данни.

Той е осъждан за държане на наркотични вещества, като се е признал за виновен и е постигнал споразумение с прокуратурата, и настоящото престъпление, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на наложеното му наказание по НОХД 193/21 г. по описа на Районен съд – Оряхово. Не съществува опасност Д. Д. да се укрие, тъй като има постоянен адрес, на който живее, заедно със семейството си.

Определението на Окръжен съд – Враца може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативен съд – София.