Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми – С. Б. и Т. Т. Те се привлечени в качеството на обвиняеми от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 05.04.2023 г., около 00.01 часа на ГКПП Ферибот – Оряхово, в съучастие като съизвършители, при влизане в страната от Република Румъния с товарна композиция – влекач марка “RENAULT T” и хладилно полуремарке “LAMBERET SR 2”, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, са пренесли през границата на страната 95 пакета, съдържащи съцветие от зелена листна маса, което вещество реагира положително на полеви наркотест на канабис, с общо тегло 106 232,2 грама. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

След като взе предвид материалите, събрани в досъдебното производство, разгледа доводите, залегнали в искането на прокуратурата, както и аргументите на страните, съдът постанови спрямо С. Б. и Т. Т. да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, тъй като са налице всички, изискуеми от закона предпоставки за това. Съдът прецени, че и за двамата обвиняеми е налице обосновано подозрение за вероятната им съпричастност към деянието, в което са обвинени, както и че съществува реална, а не хипотетична опасност да извършат престъпление.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на незабавно изпълнение. Определението може да се обжалва и протестира в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.