Окръжен съд – Монтана наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на 52 годишен мъж – обвиняем по досъдебно производство за опит за убийство в гр. Лом. Според документите по делото на 18.01.2024г. в гр. Лом, около 18.30ч пред магазин „Т-Маркет“ обвиняемият И. Б. Й. влязал в пререкание с познатата му Наталия Валериева Асенова и й нанесъл удари с нож в областта на гръдния кош, като един от тях проникнал в кръдната кухина, вследствие на което лицето е настанено в МБАЛ Лом с опасност за живота, а впоследствие е транспортирано в МБАЛ Монтана където й е извършена животоспасяваща оперативна интервенция.

След подаден сигнал за грабежа  служители на МВР разкрили извършителя и го задържали. По случая е образувано досъдебно производство в хода на което са разпитани свидетели и събрани факти и обстоятелства, свързани с престъплението. Изяснено било също, че задържаният И. Б. Й. е осъждан 26 пъти за различни престъпления.

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия. След като се запозна с документите по делото и изслуша прокурора,  защитата на обвиняемия и него, Окръжен съд обяви искането на прокуратурата за основателно и го уважи. Според магистратите има достатъчно доказателства за обосновано предположение, че И. Б. Й. е извършител на тежкото престъпление, за което е обвинен и за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години. Съществува и реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като е многократно осъждан за престъпления от общ характер. Затова съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на И. Б. Й.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен  срок пред  Апелативен съд – София.