Троен състав на Окръжен съд – Враца днес потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо И. П. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На И. П. е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за това, че на 6 декември т. г. в с. Градешница, обл. Враца, е отнела 200 лева от владението на К. Н. с намерение противозаконно да ги присвои, като за това е употребила сила – нанасяне на удари в областта на главата и тялото му с парче дърво и метална лопата.

Съдът прие, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства обосновават в достатъчна степен подозрението, че обвиняемата И. П. е съпричастна към деянието, в което е обвинена.

Окръжен съд – Враца споделя и довода на Районен съд – Враца за наличието на реална опасност обвиняемата да извърши престъпление, ако поне на този начален етап спрямо нея не бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

Обвиняемата е с лоши характеристични данни. Според въззивния съд, не съществува опасност И. П. да се укрие.

Според съда, доводите за тежко семейно положение на обвиняемата и необходимостта да се грижи за съпруга си, който е със заболяване, както и обстоятелството, че до момента с поведението си тя не е препятствала разследването, сами по себе си не са основание за ревизиране на извода за опасност от извършване на престъпление и не са в състояние да преодолеят този риск.

Още повече, че И. П. и съпругът й имат две пълнолетни деца, които при необходимост могат да полагат грижи за своя баща.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.