Сдружение за опазване на природата, земите и хората на селата Палилула и Охрид, община Бойчиновци, настояха за оставка на директорката на РИОСВ Деница Славкова и прекратяване на процедурите по ОВОС за кариерата и пътна връзка в землището на село Палилула.

Вчера около тридесет души се събраха пред входа на екоинспекцията, но полицията не им позволи да се качат до РИОСВ.

Най-голямото притеснение на жителите на селата е, че кариерата  ще засегне извора с питейна вода за населените места от района.

генерал агрохимикали

Според Николай Вълков тя е загубила правно действие и загубата е обявена от министъра на околната среда и водите през август тази година, пише Радио Видин.

Споровете между жители на двете села и фирмата- концесионер за добив на пясък и чакъл се водят от години. В кариерата не е извършван добив, категорична е директорката на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова. Тя е разрешила старт на процедурата за път, като се позова на решение на Върховния административен съд от 15 септември тази година.

“Сдружението и хората, които протестират пред сградата на РИОСВ – Монтана с искане за моята оставка, подвеждат и манипулират общественото мнение, тъй като аз като директор на РИОСВ в изпълнение на Решение на Висш Административен съд в петчленен състав, което е процедирано от страна на протестиращите срещу Решение на министъра на околната среда и водите за преценка на необходимостта от ОВОС, резултатът е, че съдът се е произнесъл окончателно потвърждава Решението за преценка необходимостта от ОВОС и то не е загубило правното си действие.”- подчерта Деница Славкова.

В последните дни Деница Славкова е получила заплахи по телефона, за което е уведомила полицията.

Протестиращите обаче твърдят, че процедурата  е незаконна, като се позовават на писмо от началото на месец август т. г. от министър  Асен Личев, с което се спират дейностите в района . Те са категорични, че няма да се откажат и ще останат продължат с протестите.