Тази година, за 91- път, Оряхово отново ще празнува с устоялата на време и нрави пъстра плетеница от музика, изобразително изкуство и танци.

В петък от 9.00 часа ще има света литургия в местния храм „Успение Богородично“. Ще бъде осветен и раздаден курбан, осигурен от Бойко Цветанов. Ще се проведе тържествено заседание на което ще бъдат обявени и наградени новите почетни граждани на Оряхово.

Празничният ден ще продължи с изложба стара телефонна техника, която ще бъде открита в Исторически музей-Оряхово.

Духови оркестри ще огласят крайдунавския град в тържествен дефилир. Празникът ще продължи с концерт на  Оркестър „Канарите“.

Гостите и жителите на Оряхово ще могат да присъстват на Нептунова вечер с Шкумбата и Алфредо Торес на градския плаж с много смях и бурни танци.

В съботната сутрин най-малките ще имат своето “Яко панаирно утро” с кака Лара, която ще забавлява децата в парк „Щурците“. От 18.00ч ще започне детски пленер, а след това и  дефилир на Духови оркестри. От 21 часа на сцената ще се качи певицата Ивана.

Неделната вечер ще е посветена на Балканската музика. В нея ще се включат местни самодейци, а специални гости ще са ансамбли от Сърбия и Румъния.

На 21 август от 19:00 часа ще се състои Балканска вечер с изпълнителите и гостите от Румъния, Сърбия и Турция. Домакините ще вземат участие и ще се представят с певиците от “Оряховски напеви”, танцьорите от танцов
състав “Изворче”, танцов състав “Оряховски ритми” и танцов клуб “Жива вода”. XXVI-тите празници “На духовите оркестри и панаирни дни” – Оряхово 2022 г. се провеждат всяка година на празника Преображение Господне по стар стил. Тази година, за 91- път, Оряхово отново ще празнува с устоялата на време и нрави пъстра плетеница от музика, изобразително изкуство и танци. Специални гости на празника ще бъдат Йордан Николов и “Пиринското тройче”.

Снимка: архив Зов нюз