„На 3 март 1878 година за българския народ започва нова епоха, увенчана с Освобождението и белязана с динамични  съзидателни промени по пътя към утвърждаването на България като съвременна държава.

Изстрадала Освобождението си със загубата на достойни синове и следвайки заветите на възрожеднските си дейци, България уверено полага стабилните основи на модерно държавно управление.

Трети март 1878 година дава началото на свободно и самостоятелно развитие на българския народ, което е свързано с постижения във всички области на икономическия, обществения, политическия и културния живот на младата българска държава.

Днес, 146 години след грохота на битките и Санстефанския договор, ние потомците не забравяме саможертвата на всички, които са отдали живота си за Освобождението. Не забравяме и делото на първостроителите на свободна България. Пред тях и тяхната памет дълбок поклон!

В името на героичното ни минало, нека отговорно и разумно градим бъдещето си, пазим традициите си и  обичаме българското, отворени към света.

Честит национален празник!“

С тези думи, г-н Росен Добрев – Кмет на Община Оряхово поздрави всички граждани и гости на града дошли да почетат геройски загиналите за Освобождението на България.

Тържественото честване бе отбелязано с рецитал на Мариела Личкова – Директор на Детска градина „Дружба“ – Оряхово, която изпълни легендарното стихотворение „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов.

Кметът на Община Оряхово – г-н Росен Добрев и Председателят на Общински съвет – Оряхово – г-жа Румяна Декова под звуците на Химна на Република България, тържествено издигнаха националния флаг.

Венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата на героите поднесоха Община Оряхово, Общински съвет – Оряхово, образователни и културни институции.