Общо 1737 текстилни изделия, имитиращи престижни марки са задържани от служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ в района на ГКПП Дунав мост 2. За изделията са възникнали основателни съмнения, че са

произведени в нарушение на права върху интелектуална собственост.

Стоката е превозвана в камион с българска регистрация, който е пътувал от България за Великобритания. Товарният автомобил, натоварен с групажна стока, е селектиран по метода „анализ на риска“ за щателна митническа проверка, при която се установява, че

в два палета,  описани в транспортните документи като тениски и бельо, се съдържат различни текстилни изделия с логото на световни марки.

При проверката са открити детски спортни екипи с логото на „Versace”, “Adidas”, “Nike”, “Moncler” и „Guess”, дамски спортни комплекти с логото на „Calvin Klein”, рокли и тениски с логото на „Versace”, “Gucci” и “Balenciaga”, чорапи с логото на „Adidas”, “Nike”, “Puma”, “Tommy Hilfiger” и “Gucci”, както и чанти с логото на “Louis Vuitton” и “Christian Dior”.
В изпълнение на Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения, имитациите са задържани и за случая са информирани правопритежателите на търговските марки.