Официално станаха ясни номинациите за „Почетен гражданин“ и „Наградите на Враца“ за 2023 година.

Това стана по време на днешната редовна сесия на Общински съвет-Враца.

За званието “Почетен гражданин на Враца” тази година остава предложен врачанският Митрополит Григорий.

За него гласуваха 34 общински съветници и един се въздържа.

Обсъждането по тази точка от дневния ред доведе до малък спор в зала, защото директорът на ОУ „Васил Левски“-Враца и общински съветник от групата на СДС Румен Петков, даде предложение да се награди посмъртно един от основателите на училището Фило Христов Пенов по повод 100-годишнината на учебното заведение.

„Училището, на което имам честта да съм директор, е първото в Северозападна България, в което се изучава религия. Фило Христов Пенов е един от основателите на ОУ „Васил Левски“. Той е имал будна гражданска съвест и е дарил собственият си имот, за да се изгради училището. Удостоявайки този виден врачанин с почетното звание, ние ще удостоим с почит цяло поколение родолюбиви врачани, които са извършили нещо, което е изключително значимо за времето си“, заяви той и бе категоричен, че предложението му е допълнително към това за Митрополит Григорий.

„Гласувайки тази номинация ние ще изкажем почит към тези, които са били преди нас и ще предопределим отношението и на тези, които са след нас към нас“, каза още Румен Петков.

Предложението му бе подкрепено от част от общинските съветници, но в крайна сметка не бе прието с 14 гласа „За“ и 18 „въздържали се“.

Мотивите на повечето местни сенатори съвпаднаха с позицията на кмета Калин Каменов, според когото номинациите трябва да извървят дългия път от предложения, през обсъждане в комисии и гласуване в зала, а да не бъдат внасяни по време на заседанието.

Осем са предложенията за присъждане „Наградата на Враца“ за 2023 година.

Общинският съвет взе решение тази година да бъдат удостоени 8 души с награда „Наградата на Враца“.

Предложенията за “Наградата на Враца” за 2023 година са: директорът на “Симфониета Враца” доц. Христо Павлов, “Симфониета Враца”, Ротари клуб, доц. д-р Йорданка Манкова, треньорът Венетка Начева, Европейският шампион по борба Мими Христова и д-р Тодорка Манолова.

Те бяха приети с почти единодушие.

Последното осмо предложение е за Ганка Ангелова Пищикова. То бе подкрепено от 20 общински съветници, 12 се въздържаха.