През прохода „Петрохан” изцяло ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона.

От 10 юни, поради спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Лютидол, пътят през прохода „Петрохан” ( II-81), бе определен като един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони, пътуващи в посока София.

Решението за промяна в заповедта за движение е взето въз основа на направения едноседмичен анализ на трафика, преминаващ по обходните маршрути от 10 юни до момента.

С подготвяното изменение в заповедта, което ще влезе в сила от средата на следващата седмица, през прохода „Петрохан” в посока София ще могат да преминават превозни средства до 12 тона без ремаркета и полуремаркета. Припомняме, че в посока Видин е разрешено движението само на моторни превозни средства до 3,5 тона.

Заповедта за въвеждането на временната организация за безопасност на движението – РД-11-730, бе издадена на 5 юни 2023 г., след проведено обществено обсъждане в периода 13 април – 13 май 2023 г. По време на процедурата не са получени възражения или предложения от заинтересовани страни и граждани.

​Няма промяна в останалите обходни маршрути при спиране на движението по път I-1 между Мездра и Лютидол. Обходните трасета са следните:

  • леките автомобили до 3,5 т могат да преминават по път III-1004 (Паволче – Челопек) – път III-1602 (Челопек – Лютиброд) – път II-16 (Лютиброд – Елисейна – Своге – II-18 Софийски околовръстен път и обратно. Както и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за движение.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

  • път II-13 Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца – Борован – II-13 Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • за пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега – път III-103 Златна Панега – Батулци – Роман – Долна Бешовица – Горна Бешовица – Кален – Горна Кремена – Долна Кремена – Мездра – път I-1 Мездра – Монтана.

Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение. Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Спирането на движението по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол и въвеждането на обходни маршрути е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път.

Движението трябваше да се ограничи още през есента на миналата година, но поради предстоящите зимни месеци беше отложено.

На 10 юни движението в отсечката се ограничи, за да може да продължи следващия етап от модернизацията на пътя Мездра – Ботевград.

Проектът предвижда разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места.

Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. Ще бъдат построени и редица съоръжения.

За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи.

Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.