Кметът на Видин буквално избухна в емоционална проповед,  разпространена под формата на прессъобщение до медиите.

Индиректно той изказа възмущение от  „пъстрия“ Общински съвет, с който е очаквал ” реален сблъсък на идеи и политики, а не непрекъснато изкуствено създавано напрежение и език на омразата.”

В крайна сметка се оказва, че Ценков,  ден след голямото събрание на ГЕРБ си е светнал червената лампа и целта на прочувственото слово е била … борба срещу “фалшивите” новини.

“Казвам всичко това по повод многократно тиражираната в общественото пространство лъжа, фалшива новина, невярна информация с цел манипулиране на хората, че Община Видин пречи за реализирането на проекта „Модернизация на път I – 1 (E-79) „Видин – Ботевград“.”

В отговор на странното прессъобщение от “Единни за промяна” отговориха също толкова емоционално, но с факти:

” Във връзка с изказване на кмета, в което твърди, че е света вода ненапита, изключително добронамерен, кадърен и грижовен, не пречи с бездействието и неспособността си експедитивно да се решават важните за общината проблеми, ние от „Единни за промяна“ оставаме на твърдата си позиция, че бездействието, некомпетентността и незаинтересоваността на местните представители на властта доведоха до 8-месечно забавяне на процедурите за пътя, договорен в резултат на протестите ни от миналата година.

И бихме искали жалките и смешни опити да се манипулира мнението на гражданите да спрат дотук.

Ето какво е написал същият този Дончо Атанасов до кмета на Видин в официално писмо от 18 април 2018 година (пълният текст може да видите по-долу):

„За стартиране обявяването и по-нататъшното процедиране на ПУП-ПП за обекта, приложено Ви изпращам обхвата на новопроектирания път, като Ви моля най-учтиво да предприемете всички необходими действия по реда на Закона за устройство на територията по изменение на ОУП, действащ за община Видин.

Предвид важността на обекта, който е национален и европейски приоритет, Ви моля за експедитивност, за което предварително благодаря!“.

След това писмо следва упорита кореспонденция между кмета на Видин и всички следващи шефове на АПИ и министри в МРРБ, в която той усърдно ги убеждава, че промяната на ОУП не е негова работа и не може финансово да си позволи такъв разход, защото това е проект, по който бенефициент ще бъде АПИ, а не община Видин.

За Ваше пояснение бенефициент е онзи, който ще има ползи. А според нас ползи ще има цялата община Видин, а не АПИ.

Що се отнася до липсата на финанси, то ежегодно МРРБ отделя по 5 милиона лева на закъсали общини, които нямат пари, за да изменят ОУП или изработят такива. Явно обаче за нашия обидчив кмет тази информация не представлява интерес.”, завършват от “Единни за промяна”.