Следващата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота “две в едно” – за Народно събрание и за европарламент, съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само “Сиела Норма”.

Нейкова заяви, че има уверението на Министерство на електронното управление, на институтите по стандартизация и по метрология, че имат готовност за удостоверяването на машините за гласуване.

“За двата вида избори ще има отделни избирателни списъци“, припомни председателят на ЦИК.

“Хартиените бюлетини, когато се произвеждат различни видове избори в един ден, имат различен цвят на полиграфическата защита на бюлетината. Дори и визуално бюлетините ще имат различен цвят, което няма да доведе до объркване от избирателите”, обясни Нейкова.

Тя посочи, че дори избирател да обърка кутията за бюлетини, след това членовете на СИК трябва да преброят гласа му правилно за съответния вид избор.

“Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май”, припомни Нейкова. “В понеделник ще стане ясно и колко инициативни комитети са регистрирани за участие в изборите”, добави тя.

Нейкова обясни, че няма ограничение в Изборния кодекс някой да се кандидатира едновременно за Европейския парламент и за народен представител. Тя подчерта, че ако един и същ човек бъде избран и за член на Европейския парламент, и за народен представител, той трябва да обяви своя избор в кое от двете желае да бъде избран.