55-годишният К.Р. от село Долна Вереница е предаден на съд

 от Окръжна прокуратура – Монтана   по обвинение за опит за подкуп на полицейски орган – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал.1 от НК. Той е осъждан, реабилитиран по право.

Петдесет и пет годишният обвиняем К.Р. живеел в с. Долна Вереница, област Монтана, заедно с баща си – Ц.А.

Мъжът не работел и бил известен сред местните жители със злоупотребата си с алкохол и честите скандали с баща си заради липса на пари.

В късния следобед на 12.03.2020 г., кметският наместник в селото получил сигнал за нанесен побой на Ц.А. от сина му, поради което пострадалият се страхувал да се прибере у дома.

За инцидента незабавно били уведомени служители в участък „Огоста“ при Районно управление на МВР гр. Монтана.

Изпратените на място полицаи открили Ц.А. в края на селото. Пенсионерът им обяснил, че синът му го пребил под въздействието на алкохол. Повод за конфликта станал отказът на пострадалия да даде пари на К.Р. Това предизвикало агресивна реакция у пияния мъж.

Пострадалият А. бил закаран до дома си, където бил установен и К.Р. На побойника било обяснено, че поради постъпилия сигнал за заплаха за убийство, следва да бъде заведен в полицейския участък в гр. Монтана за изясняване на случая.

Още същия ден, вече в сградата на Районното управление в града, К.Р. бил уведомен за наличие на данни за извършено от него престъпление.

Поради тази причина щял да бъде задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Веднага след като разбрал за това, обвиняемият извадил от джоба на якето си банкнота от десет лева.

Подал я на началника на Участъка с думите: „Вземи тия десет лева и ме пущи.”

След това направил опит да я постави в джоба му, но не успял.

Въпреки отправено му предупреждение, че с действията си извършва престъпление, обвиняемият поставил сгънатата банкнота върху бюрото в полицейския участък с думите:

„Оставям ги тука, да ги вземеш и да ме пуснете да си ходя.”

На място присъствали други полицейски служители, които станали свидетели на случващото се. Незабавно били уведомени оперативна дежурна част и разследващ полицай, а местопроизшествието запазено.

Наказателното производство срещу обвиняемия Р. за опит за даване на подкуп на полицейски орган, с което целял да го мотивира да прояви бездействие, продължава в съда.

Снимката е илюстративна.