Близо 30 кучета преминаха планинско обучение за спасяване на хора при лавини, издирване на изгубени туристи и търсене на затрупани при земетресения.

Международният курс е юбилеен и е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС.

Обучението на едно куче спасител започва, когато то е на около 50 дни. Първо трябва да научи името си и да се подчинява на водача си. Ерос е само на осем месеца и той е най-малкото куче, което участва в обучението на Платото над Тодорка. Най-важното, което трябва да научи сега, е как да открива хора, затрупани от лавина. Всяка порода куче има своите предимства при различните кризисни ситуации.

Сергей Цветков – водач на куче: “Едрите кучета, примерно немската овчарка, са по-добри при търсенето в лавини, защото са по-мощни кучета, по-могат да ходят в снега. Бордър колито са по-дребни, но пък те при бедствия и аварии и катастрофи, развалини, са по-малки, мушкат се през дупки.”

Атанас Уков – ръководител на групата за спасяване с кучета: “Човекът със своя висш разум и кучето с неговия нос в една комбинация организират една оперативна двойка, която е неразделно свързана и не могат да работят един без друг.”

Въпреки, че все още нямаме хеликоптер за планинско спасяване, четири от кучетата вече преминаха обучение за оказване на помощ по въздух на пострадали туристи.

Снимката е илюстративна!